RSS

Al - Kisah Rakan

Thursday, January 6, 2011

Al - Kisah...Juadah Terengganu (Keropok Lekor)

"Keropok Lekor"...dengar nama pun cam dah best kan. apatah lagi kalau dimakan pada musim sekarang ni. musim tengkujuh kat terengganu...huhu. meleleh air liur bila teringatkan keropok lekor ni... :-)

kalau kat Terengganu Kampung Losong terkenal dengan lagenda keropok yer...huhu. tapi ada lagi yang masih tidak tahu ada satu perusahaan keropok lekor kat kampung Banggol Tuan Muda...lagi sodap dan murah dari keropok losong ni...fizi beli tuk gerai fizi kat situ lah.

tapi kata orang...keropok beli ngan buat sendiri ni x sama. memang lah x sama...yang beli lagi sodap...yang buat sendiri faham2 lah...hehe. tapi...korang jangan xtahu tau lak...apa2 yang kita buat sendiri ni lbey bermakna dari beli kan.

so, pada entry kali ini fizi nak ajar korang camne cara2 nak buat sendiri keropok lekor bersama2 ngan pencicah yer skali...kalau orang Terengganu panggil "Colek"...ada tempat negeri lain tu panggil "Cuka". ikut kesedapan korang lah...haha.

- cuba korang tengok ni...mana x m'leleh air liur...haha. nyum2...best yer


resepi dia bermula cmni...hehe

KEROPOK LEKOR (ni untuk hidangan 2 orang jer...kalau yang makan banyak tu kena double lah... :-)

Bahan-bahannya :
2 Kg ikan selayang/ikan kembong/ikan tamban (jgn korang amik ikan buntal sudah...haha)
1 Kg sagu
Garam, serbuk perasa secukup rasa (jangan letak lbey...kencing manis nanti...hehe)

Cara Membuatnya :
  • Ikan dibersihkan , buang kepala, perut serta ekornya. ambil isi sahaja kemudian sukat, setiap dua mangkuk isi ikan gunakan 1 1/2 mangkuk sagu rumbia.
  • Kisar atau tumbuk isi ikan hingga hancur. gaul bersama sagu rumbia, garam dan serbuk perasa hingga boleh digentel.
  • ambil adunan segenggam, gentel bulat memanjang sambil taburkan sedikit tepung sagu rumbia supaya tidak melekat.

    - gentel lbey kurang camni tau...kalau x jadi tu buat2 xtau jelah...hehe


    • panaskan periuk dan masukkan keropok yang telah digentel masaklah sehingga timbul. potong dan hidangkan bersama sambal colek(air lada)


       - goreng biar sampai timbul camni...baru masak


      AIR LADA (COLEK...CUKA DLL)

      Bahan-bahannya :
      1 cawan gula merah
      3 sudu besarcili giling atau kisar
      2 cawan air
      Air asam jawa sesedap rasa
      Belacan sebesar ibu jari (jerawat lah muka korang pasni...haha)
      Garam secukup rasa

      Cara menbuatnya :
      • Masak gula merah dengan 2 cawan air sampai larut. Masukkan air asam jawa yang sudah diramas belacan.
      • Masukkan cili, garam secukup rasa dan masak sampai pekat.
      • Hidangkan bersama keropok lekor.

      SELAMAT MENJAMU SELERA...HAHA

      HM : urm...best yer kan...terasa lak cam nak buat sendiri jer...huhu
      sambil2 bace tu...tlg lh klik2 iklan yg ad tu yer...dapat jgk fizi sikit income...huhu. mekasih yer...
      - sila bagi komen anda kat blog komen kat bawah tu yer... :-)

      7 comments:

      Mr.IX said...

      baru je maka kepok lekor dinner tadi..aish..tetiba lapor lok ni.....

      salam blogwalking

      Hafizi@Online said...

      haha...yeke
      mekasih coz silau2 blog ni

      Sophie Al-yahya said...

      suke sgt2 kpok lekor.

      Hafizi@Online said...

      best kan...teringin lak nk mkn...haha

      Wan Gerrard said...

      tau mkn je..nak try buat la pulak..thanks ^_^

      Hafizi@Online said...

      haha...cbe jgn x cbe

      epal ijow said...

      cedapnyer...nyum2

      Post a Comment